De appel doet een appèl aan ons

De esculaap is een oeroud begrip, een beeld ook, uit de medische wetenschap, de geneeskunst (huisarts, apotheek, drogist). In dit beeld vallen de slang en de levensboom als eerste op en de bodemschaal waar in die gebed zijn.

In mijn beeld leg ik een verband met het paradijsverhaal. De slang en de appel van de boom van kennis van goed en kwaad. Die kennis, dat bewustzijn over het leven voert ons door de dood en het afscheid heen naar de mogelijkheid van een nieuw paradijs. Onze schepper kunnen wij zelf worden, als we de vrijheid gebruiken.
De appel als vrucht van deze levensboom, staat symbool voor genezing. "An apple a day keeps the doctor away" - of "een appeltje met iemand te schillen hebben".

In die zin valt de esculaap samen met het thema "opstanding" in mijn werk: Kijk naar wat boven de materie uitstijgt, wat materie bij jou teweeg brengt via al je zintuigen, welke gevoelens en gedachten, welke "hogere" waarden vanuit "lagere" waarden kunnen worden bereikt, vie welke stappen.

Het leven als inwijdingsweg. De door, het afscheid, los- of vrijlaten, afstand doen, schenken, zijn belangrijke ontwikkelingsstappen. Opstanding gebeurt door genezing.